Receptnaam:                                        Hartige en zoete Soufflé-recepten
Benodigdheden:
3 eieren
40 gr boter
45 gr bloem
1¾ dl melk mespunt zout 
(45 gr suiker indien zoete soufflé)
Bereidingswijze:
v      Oven voorverwarmen op 175° C
v      Eieren splitsen
v      Eiwitten met zout (en indien zoete soufflé met 1 eetlepel van de suiker) 
      stijfkloppen in Mix-n-Meet
v      In steelpan de boter smelten en er daarna in één keer de bloem door roeren
v      1 minuut zacht laten koken
v      Helft van de melk toevoegen, op hoog vuur aan de kook brengen, vuur 
      laagdraaien en dan alles tot een gladde massa roeren
v      Rest van de melk toevoegen, aan de kook brengen en weer doorroeren
v      Voor zoete soufflés de rest van de suiker toevoegen en pannetje van het vuur nemen
v      Met een garde de dooiers snel door de saus kloppen
v      Dan de saus over de geklopte eiwitten schenken en met de Spatel luchtig omscheppen
v      U+schaal invetten en het mengsel erin doen
v      Zonder deksel in het midden van de voorverwarmde oven zetten
v      Reken op een baktijd van ca. 30 minuten
v      Zet de temperatuur halverwege de baktijd op 200° C
v      Soufflés moeten direct geserveerd worden want ze zakken in als de temperatuur daalt, 
      doe tijdens het bakken dus ook niet de oven open
v      Hartige variaties (basisbeslag zonder suiker): 
o        Kaas ? Roer 75 gr gemalen oude kaas door het beslag
o        "Florentine"- Roer 150 gr ontdooide, goed uitgedrukte spinazie met 50 gr 
gemalen kaas, wat peper en nootmuskaat door het beslag
o        Ham ? Roer 100 gr fijn gesnipperde ham door het beslag en evt.paprikapoeder
o        Tomaten ? Roer 2 eetlepels tomatenpuree, fijngeknipte basilicum en 50 gr 
gemalen kaas door het beslag
o        Garnalen ? Roer 100 gram fijngehakte, gekookte garnalen door het beslag
v      Zoete variaties (basisbeslag met suiker): 
o        Vanille ? Voeg een zakje vanillesuiker toe aan de melk
o        Mokka ? Voeg 2 theelepels oploskoffie en extra suiker toe aan de melk
o        Chocola ? Roer 80 gr gesmolten pure chocola door de saus