Recepten voor de      Microplusschalen
Receptuur uitgaande van magnetron met nuttig vermogen van ca. 700 Watt. Bij een 
magnetron met een lager vermogen de tijd iets verlengen (ca. 15-20 % per 100 Watt) 
en bij meer vermogen de tijd iets verkorten. De bereidingstijden zijn bij benadering 
aangegeven en kunnen per merk/soort magnetron verschillen: werk eerder met 
seconden dan met minuten: zet iets liever wat korter in de magnetron om het daarna 
eventueel terug te zetten, dan de kans te lopen dat het gerecht te gaar wordt, wordt of 
Uw schaal beschadigt (bestand tegen voedseltemperaturen tot max. 200 graden)
NB: met (O) wordt bedoeld onafgedekt; (A) wil zeggen afgedekt.
Basisrecepten
Aardappelen ca. 400 gram geschild (liefst niet-bloemig).
Zorg dat alle aardappelen ongeveer even groot zijn. Voeg 25 ml. water toe. Dek de schaal af 
en zet deze 5 minuten in de magnetron op vol vermogen. Hierna giet U het water af, zout naar 
smaak toevoegen, de schaal weer afsluiten en het geheel nog ongeveer 1 minuut laten staan. 
Het gerecht gaart dan nog na. 
Als U de magnetron uitschakelt, blijven de mikrogolven nog even hun werk doen. Laat 
het gerecht dus nog even afgesloten staan. Als basisregel kunt U aanhouden: de 
nagaartijd is ongeveer 1/5 van de kooktijd.
Tip: 
Wilt U aardappeltjes bakken, dan kunt U ze in de magnetron voorkoken. Laat dan iets korter 
koken, zodat ze nog niet helemaal gaar zijn. Ze zijn dan gemakkelijk in plakjes of partjes te 
snijden. Voor een extra lekker resultaat: de aardappeltjes 1 minuut voor het opdienen 
bestrooien met kruidenmix en even omschudden.
Rijst ca. 250 gram.
Doe de rijst met 3 1/2 dl. water, een theelepeltje zonnebloemolie en wat zout in de 
Microplusschaal Rond 2.2 Ltr. Roer alles even goed door. Zet de schaal in de magnetron (A), 
gedurende 7-8 minuten op vol vermogen, totdat de inhoud aan de kook is gebracht. Nogmaals 
doorroeren en dan in de magnetron (A), nog 10-11 minuten op 75% vermogen gaar laten worden.
Tip: 
Als U niet teveel zout toevoegt, kunt U van een eventueel restje rijst nog een lekkere portie 
rijstebrij maken: Doe in een Micro-plusschaal ongeveer 2 dl. melk, strooi daar wat rozijnen in 
en zet dit gedurende 1 minuut op vol vermogen. Klontje boter er op, wat kaneel en bruine suiker.
Worteltjes ca. 300 gram
Zet de verse, schoongemaakte worteltjes (gelijke stukjes) met 10 gram boter en een eetlepel 
water gedurende 4 minuten op vol vermogen (A). Daarna even laten staan om na te garen. 
Eventueel voor het opdienen wat vers-geknipte peterselie erover strooien.
Bloemkool/Broccoli ca. 500 gram
Snijd de bloemkool in even grote rozen. Voeg 1 eetlepel water toe en bereid de bloemkool in 
een afgedekte schaal 5-6 minuten op vol vermogen. Afgieten en ongeveer 1 1/2 minuut laten 
nagaren. Voor broccoli geldt ongeveer hetzelfde; afhankelijk van de versheid is het soms sneller 
gaar. Lekker met een zelfgemaakte witte- of kaassaus!
Tip: 
U kunt een gerecht (b.v. voorgekookte aardappelschijfjes, asperges, broccoli, bloemkool, 
witlof in ham gerold, hardgekookte eieren) met kaassaus overgieten, en dit bestrooien met een 
mengsel van geraspte kaas en paprikapoeder. Ongeveer een minuutje (O) terug in de magnetron 
(vol vermogen). De kaas is dan gesmolten en de schotel ziet er als gegratineerd uit.