Receptnaam:  Croissant-deeg (tupper)
Benodigdheden:
Deeg:
350 gram bloem (700 ml)
1 koffielepel fijn zout
200 ml water
250 gram boter (direct uit de koelkast, in 8 stukken gesneden)
1 koude deegroller
Vulling:
Zie recepten Gevulde croissants, Party croissants en Zoete croissants
beetje water
1 eigeel + 15 ml melk
30 gram poedersuiker 
Bereidingswijze:
v  Giet de bloem en het zout in de mengkom (3,5 l) maak er een putje in waarin u het 
     water giet
v  Meng met de siliconenspatel tot u een soepel niet-klevend deeg heeft
v  Rol het deeg uit tot een diameter van 22 cm en leg in het midden de stukken boter 
v  Vouw de vier hoeken dicht om de boter te bedekken, van boven naar beneden en 
     van rechts naar links, zo krijgt u een pakketje
v  Spreid dit pakje uit tot een grote rechthoek met de deegroller
v  Vouw het in drieën door de bovenkant naar beneden te plooien en de onderkant 
     naar boven
v  Draai het deeg een kwartdraai naar links, bepoeder met bloem en ga zo door
v  Herhaal dit zonder pauze 5 opeenvolgende keren met de koude deegroller
v  Laat het deeg dan 1 uur rusten, u kunt 2 series croissants maken met deze portie
v  Verdeel het bladerdeeg over de “croissant-party” of snijd de plak bladerdeeg in 8
     driehoeken (verdeel de cirkel eerst in vieren en dan nog eens door de helft) 
     voor grote croissants, in 16 puntjes voor mini-croissants
v  Snijd nu het deeg door, gebruik hiervoor de deegroller gevuld met koud water en rol van 
     het midden naar de buitenzijde van het rooster
v  Haal dan met behulp van het lepeltje het overtollige deeg eraf
v  Bevochtig met het siliconenkwastje lichtjes de tip van elke driehoek met wat water om 
     de croissants te lijmen als ze gerold zijn
v  Duw nu lichtjes met de handpalm zodat de plaats van de vulling zichtbaar wordt in het deeg
v  Leg de vulling (1 lepel voor minicroissants en 2 lepels voor grote croissants) op de 
     gemarkeerde plaats (zie recepten Gevulde croissants, Party croissants en Zoete croissants)
v  Hef nu met de wijsvinger het deeg op om het van het rooster los te maken
v  Duw eveneens lichtjes in de openingen, rol het dan op naar de punt
v  Hoe strakker u ze oprolt, hoe mooier de croissants gevormd zijn
v  Leg de croissants op het multiflex deegblad of op bakpapier
v  Laat voldoende ruimte tussen de croissants omdat ze nog zullen rijzen
v  Bestrijk ze nu met het melk-eimengsel
v  Als u suiker croissants maakt, betrooi ze dan nog met poedersuiker
v  Laat ze gedurende 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden